Rabbijn J.B. Serfaty

Rabbijn Joseph Benjamin Serfaty (Antwerpen, 1974) is een telg uit de Spaans-Castiliaanse Serfaty-dynastie. Zijn ouders hebben in hun jeugd Marrakesh ingeruild voor Engeland en Frankrijk en vestigen zich uiteindelijk in Antwerpen, waar Serfaty opgroeide. In 1997 trouwde hij met de Frans-Zwitserse Rachel Cohen-Tsedek. Samen hebben zij zeven kinderen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is J.B.-Serfaty-1-683x1024.jpg
Rabbijn Serfaty voor de Snoge in Amsterdam.

Studie
Serfaty is in de volledige Talmoedserie afgestudeerd aan de volgende jesjievot: Ets Haïm Antwerpen, Or Baruch Jeruzalem en Kissé Rahamim Bnei Brak. Na zijn huwelijk heeft hij zijn rabbinale studies afgerond aan het Kollel Midrash Sefaradi in de oude stad van Jeruzalem in overeenstemming met het officiële curriculum van het opperrabbinaat van Israël. In 2001 is hij voor al zijn examens geslaagd met de hoogste onderscheiding, bekrachtigd door de toenmalige opperrabbijnen van Israël E. Bakshi-Doron en Y.M. Lau.


Serfaty weet met zijn halachische kennis onvoorspelbare oplossingen voor te stellen

In 2003 behaalde Serfaty ook diploma’s van leerkracht Jodendom en Hebreeuws in de Diaspora aan de Lifshitz Academical College in Jeruzalem. Hij behaalde het diploma van ritueel slachter bij de opperrabbijnen E. Abergel en S. Messas in 2004. Tijdens deze jaren fungeerde hij als rabbijn van de Hechal Pinto Synagoge in Beitar (vlakbij Jeruzalem).

Innovatief rabbijn
Na een aanstelling als godsdienstonderwijzer van de Israëlitische Religions Gemeinde in Stuttgart en een succesvol decennium als rabbijn en dajan van de Communauté Israélite Orthodoxe in Brussel keerde hij in 2014 terug naar zijn geboortestad Antwerpen. Hier richtte hij de Spaans-Marokkaanse Gemeente Bet Yossef op.

Rabbijn Serfaty is zich zeer bewust van de complexiteit en problematiek van de hedendaagse Europese kehillot en weet met zijn brede halachische kennis enerzijds en zijn medemenselijkheid anderzijds, talentvol, soms onvoorspelbare oplossingen voor te stellen.

Bijzondere band
De band tussen de Serfaty’s en de Snoge begint zo’n drie eeuwen geleden. Als Marokkaanse pioniers  brachten de voorouders van rabbijn Serfaty al hun familiegeschriften naar Amsterdam om deze te laten drukken. In 1699 werd Divré Sjmoeël gedrukt en in 1718 Tsoef Dvasj en Nimoeké Sjmueël, allen door de beroemde boekhandelaar en drukker Salomon Proops. Al die boeken bevatten eervolle inleidingen die de toenmalige geestelijke leiders, respectievelijk S. Di Oliviéra en S. Aelion, geschreven hebben.

Publicaties
Tijdens zijn studie publiceerde hij Tsoerat ha-Levana (1999-2000), een uitgebreid commentaar op de Bijbel. Verder spreekt rabbijn Serfaty tien talen en heeft hij een zeer uitgebreide en diverse algemene kennis. Tevens is hij is auteur van Chochma ve-Chesjbon (2004), rekenkundige interpretaties van de in de Estherrol voorkomende cijfers en Shira Hadasha, Liturgische Poëzie en Muzikale Composities (2012). Zijn responsa Va-Jaän Joseef is nog in manuscript en bevat een bundel van uiteenlopende halachische beslissingen.

In 2020 schreef hij diverse, uitgebreide responsa o.a. over Ngalenoe lesjabe’ach – Minhag Amsterdam en het houden van minjaniem tijdens een pandemie. U kunt hier de responsa downloaden:

In het nieuws
NieuwWij, d.d. 03-07-2020 
Parool, d.d. 30-11-2020
De Vrijdagavond, d.d. 08-08-2021

Contact
Wilt u een afspraak maken met rabbijn Serfaty? Neemt u dan contact op met ons rabbinaat.

E rabbinaat@esnoga.com