Nieuwsbrief

Beste leden,

Graag praten wij u bij over de ontwikkelingen van de afgelopen dagen.

Opschorting diensten
De beslissing om de erediensten op te schorten is in historisch perspectief een moeilijk besluit, maar de buitengewone omstandigheden zijn van dien aard dat er geen andere mogelijkheid is. Ons aller gezondheid is van het allergrootste belang en daarom volgen wij de richtlijnen. De Tora is daar ook klip en klaar over en draagt ons op, zeker op uitzonderlijke momenten als deze, het menselijk leven te laten prevaleren boven alles. 

Onze overheid probeert dezer dagen borg te staan voor onze gezondheid en het spreekt voor zich dat wij meegaan in de richtlijnen. En dus wordt er een enorm beroep gedaan op onze veerkracht en weerbaarheid want de vertrouwde plek die de Snoge is, waar wij samen komen om dienst te doen, om bij elkaar te zijn in gebed en om gezellig met elkaar te praten, is tijdelijk weggevallen.

Wat kunnen we voor u betekenen?
Wij hebben deze week met oudere leden contact opgenomen om te zien of wij iets zouden kunnen betekenen voor praktische ondersteuning. Ook rabbijn Serfaty is telefonisch beschikbaar. Indien u daar prijs op stelt, kunt dat aan Bar Vingerling laten weten. Hij is bereikbaar per telefoon, WhatsApp en e-mail zoals geïnformeerd in onze mail van 16 maart jl. 

Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig voor dagelijkse zaken als het boodschappen doen? Laat u het ons dan weten. Zoals gemeld heeft Maccabi Nederland een actie gestart om ouderen, alleenstaanden en zieken te helpen met het doen van boodschappen. U kunt Maccabi bereiken per e-mail (info@maccabi.nl).

Maaltijden
Onze zustergemeente de NIHS stelt, in samenwerking met de NIISA en JBW, maaltijden ter beschikking aan ouderen en mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen, of die door de crisis in financiële problemen zijn gekomen. 

Heeft u deze hulp nodig, dan kunt u zich aanmelden via info@nihs.nl of telefonisch via 020 646 00 46. Als u zich het kunt permitteren, dan wordt een bijdrage in de kosten op prijs gesteld, maar dit is geen verplichting.

Vos Kosher Catering bezorgt nu maaltijden voor 15 euro (inclusief bezorgkosten) aan huis speciaal voor mensen die nu lastig aan koosjere maaltijden kunnen komen. Zij zijn bereikbaar via de telefoon (020-4714525).

Fintas-aanslagen
In deze uitdagende tijden zijn wij meer dan ooit afhankelijk van uw steun. Wij realiseren ons dat de fintas-aanslagen (lidmaatschapsbijdrage) die u dezer dagen ontvangt voor hen die door deze crisis in de knel zitten of dreigen te komen als ongelegen komt. In het besef dat de fintas-aanslag wellicht nooit op een goed moment komt maar nu meer dan ooit wordt het enorm gewaardeerd indien u zorg draagt voor tijdige betaling. Mocht u echter in de knoop komen met de geplande betaling(en), neemt u dan contact op met de gabai (penningmeester) per e-mail via fintas@esnoga.com

Kabbalat sjabbat via Zoom
Vanwege de opschorting van de diensten in alle Synagoges, organiseert de NIHS straks een on-line kabbalat sjabbat via Zoom onder leiding van Pdaya Halperin, de sjaliach van Bné Akiwa. U bent digitaal welkom om 17:15. U kunt meedoen via deze link: https://zoom.us/j/312065874?pwd=UStHSDRpNm5nSFdiWWtrN25NSlJxZz09

U kunt ook inbellen op 020 794 7345, Meeting ID 312065874, wachtwoord 273894. 

On-line tips 
Het archief van onze Gemeente, alsmede door voorgangers Bet Jacob, Neve Salom en Bet Israël is te raadplegen op de site van het Stadsarchief.

U neemt een virtueel kijkje in onze bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos via deze link waarmee u veel manuscripten kunt inzien.

Onze zustergemeente de NIHS biedt iedere avond (behalve vrijdag en zaterdag) van 20.30 tot 21.30 uur een interactieve online sjioer (les) aan via Zoom. Hiermee krijgt u niet alleen de gelegenheid om een sjioer te volgen, maar het is ook een goede manier om elkaar te zien en contact te hebben. Iedereen die meedoet is, als hij/zij dit wil, in beeld. U kunt ook meedoen zonder in beeld te zijn. 

Programma voor de komende dagen:
zo 22 maart: Moshe Godschalk, De seider in Misjna-tijd
ma 23 maart: Joël Erwteman, De wetten van Pesach
di 24 maart: Jacques de Leeuwe, Talmoed (agadot) op het heden betrokken
wo 25 maart: Rabbijn Chaim Berman, onderwerp nog niet bekend [Engels]
do 26 maart: Benzi Loonstein, onderwerp nog niet bekend

Als u mee wilt doen, moet u op de onderstaande link klikken of deze handmatig invoeren en de instructies volgen. Log tijdig in, want zeker de eerste keer kan het even duren tot u verbonden bent. 

https://zoom.us/j/607481101pwd=VFY3QnppMTdNcTBDNlo3WU50bnIwZz09
Meeting ID: 607 481 101
Password: 169816

Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u ook via de telefoon meeluisteren onder telefoonnummer +31 20 794 7345, +31 20 241 0288, of +31 20 7940854. 
De in te voeren code is 607 481 101#

De Rabbijn van onze Londense zuster Gemeente שַׁעַר הַשָּׁמָיִם, Joseph Dweck, verzorgt (in het Engels) on-line lessen van zondag tot en met donderdag om 21:00.

Stap in op één van de volgende platforms: Instagram; Facebook; Zoom
U kunt ook de ‘RJD’ app downloaden, voorlopig alleen in de AppStore

Elke woensdagavond (vanaf 25 maart) kunt u om 20:00 luisteren naar Ashley Perry (Perez) die voor het Middle East Forum ‘Israel insider’ presenteert. Ashley is de voorzitter van Reconectar, een organisatie die zich inspant om de nazaten van Portugese joden die contact met de joodse wereld en Israël hebben verloren te herstellen. U kunt zich voor dit Webinar inschrijven via deze link.

Of neem een kijkje in de joodse geschiedenis van Italië en aanschouw prachtige plekken zoals de Snoges in Florence, Livorno en Padua.

Nederlands-joodse kunst is terug te vinden op de site van het Joods Virtueel Museum.

Overig
Heb je vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur. Zie ook de RIVM-site voor het meest actuele overzicht.

Kijkt om naar buren en naasten die juist in deze dagen van maatschappelijke isolatie behoefte hebben aan ondersteuning. Sterkte voor allen die werkzaam zijn in de zorg en andere cruciale beroepsgroepen. 

U allen wensen we een goede Saba in huiselijke kring toe, gezondheid – en hopen dat onze gebeden verhoord zullen worden.

Hartelijke groet,

College van Parnassim