Rabbinale verklaring m.b.t. opschorten diensten

Naar aanleiding van de maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de corona-uitbraak, zijn de diensten na overleg met ons rabbinaat opgeschort. Hoewel het formeel is toegestaan gebedsbijeenkomsten tot 30 personen te houden, vindt het rabbinaat dit geen goed idee. Ook dat soort bijeenkomsten zijn niet gevrijwaard van corona. De pandemie is immers begonnen met één enkele zieke in Ch

Vandaag heeft ieder mens – waar dan ook ter wereld – ontelbare zieken om zich heen. In sommige landen zijn artsen al gedwongen keuzes van leven of dood te maken in deze kritische situatie, omdat de medische zorgverlening niet toereikend is. Wij zijn verplicht al het mogelijke te doen om een dergelijke situatie hier te voorkomen. De Tora en Talmoed leren dat wij ons leven zeer hoog moeten achten.

Zoals het rabbinaat heeft beschreven, namen vroegere rabbijnen ook al maatregelen tegen pandemieën. Hun maatregelen waren vaak strikter dan de maatregelen die nu worden genomen door de Nederlandse overheid. Het is daarom in ons aller belang dat wij ten minste de regels van onze overheid strikt opvolgen. Zo waarborgen wij onze veiligheid en die van anderen.

Bijgaand doen wij u het uitgebreide rabbinale schrijven hierover toekomen, de Hebreeuwse tekst wordt gevolgd door de Nederlandse. Het is een baanbrekend schrijven waarin rabbijn Serfaty – in rabbinale bewoordingen – haarfijn uit de doeken doet waarom wij vandaag de dag dit soort keuzes maken.