Zomer 2019

Beste leden,

De zomervakantie staat voor de deur en graag spreken wij u bij over een aantal onderwerpen:

Minjan

Wij roepen u allen op onze minjaniem te komen versterken. De deuren van beide Snoges staan altijd voor iedereen open, met of zonder hoge hoed. Wie wil weer eens zijn haftara lezen of sponsort een kidoesj?

Kidoesj en toost voor eindexamenkandidaten

U bent allen van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ochtenddienst op sjabbat 6 juli (saba Korach) in Snoge Amstelveen. Aan de eindexamenkandidaten van 2019 en hun families wordt een feestelijke kidoesj aangeboden. Samen met hen brengen we een toost uit op een mooie zomer! 

Sjachriet begint om 09:00. Fijn als u bijtijds aanwezig kunt zijn om de dienst en de kidoesj tot een succes te maken.

ALV 23 juni 2019

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 23 juni jl. is ingestemd met de jaarrekening van 2018 (met goedkeurende accountantsverklaring) en de gabai is decharge verleend. Tevens is Gideon Tahan in functie als gabai herkozen. De vergadering stemde niet in met de aankoop van het naast Snoge Amstelveen gelegen pand. Parnassim beraden zich over dit onderwerp, want zonder toekomstplannen kan een Kehila niet overleven.

Lezing Ton Thielen

Na afloop van de dienst op eerste dag Sjaboengot (Wekenfeest) sprak Ton Tielen voor ons over de leerlingen van Ets Haim. Zijn toespraak hebben wij hier voor u bijgevoegd.

Ton Tielen is archivaris bij het Nederlandse Rode Kruis en woont in Den Haag. In zijn vrije tijd verricht hij onderzoek naar Sefardische geschiedenis en genealogie. Hij heeft een Facebookgroep opgericht die nu bijna 3500 leden telt (zie www.facebook.com/groups/TheSepardicDiaspora/). De groep is één van de levendigste en best geïnformeerde groepen op dit gebied. Het meest besproken onderwerp op The Sephardic Diaspora is Ets Haim.

Dank ook aan conservator Heide Warncke en bibliotheek Ets Haim voor het sponsoren van deze kidoesj.

Website

Onze website www.esnoga.com wordt momenteel onder handen genomen en zit derhalve in een overgangsfase. Wij zijn inmiddels overgegaan naar een nieuwe lay-out en delen van de informatie op de site worden bijgewerkt. Het zal enige tijd kosten voordat alle informatie is bijgewerkt en geactualiseerd.

Opnames ‘Verborgen Verleden van Nederland’

De afgelopen dagen zijn er in Snoge Amsterdam opnames gemaakt voor de nieuwe tv-serie ‘Verborgen Verleden van Nederland’, die komend seizoen wordt uitgezonden. In dit programma ontrafelt Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van diverse bijzondere plekken in Nederland, waaronder onze Esnoga. De afgelopen dagen werden diverse interviews opgenomen, onder meer met oud-voorzitters Rudie Cortissos en Bram Palache.

De schuilsynagoge

Twee hele bijzondere werken van de hand van tekenaar Anton Witsel, waarop diensten staan afgebeeld die in de Tweede Wereldoorlog werden gehouden in het huis van Sal Coutinho z’l aan de Nieuwe Keizersgracht, zijn recent herenigd in onze Ma’amad. Jaap Sondervan schreef over deze bijzondere werken (zie bijlage).

Choemasj Ezrat Hasofeer

De choemasj Ezrat Hasofeer, inclusief de haftarot door Jehoeda Piza (1737-1808), is in 1769 in Amsterdam gedrukt door Gerard Johan Janson. Ezrat Hasofeer is onze “gouden standaard” met betrekking tot nikoed (punctuering), neginot (zangtekens) en verdeling van parsjiot (gedeelten). 

De kwaliteit van deze choemasj is alom bekend en geroemd. Rabbi Dr. Dov Bear schreef in zijn voorwoord van תקון הסופר והקורא Rödelheim 1886:


החומש ההוא אשר ר”י פיזא יעדו לעזרת הסופר ואשר ר”וו היידנהיים שב להדפיסו … נקי הוא מפסולת הטעיות
“De humash, gedrukt door rabbi Piza … en herdrukt door rabbi Heidenheim (1818), is schoon van fouten.”

De lay-out van het boek is heel bijzonder. Het is zo afgedrukt dat een sofeer het kan gebruiken om een Sefer Tora te schrijven met 42 regels per kolom, waarbij elke kolom met de letter “wav” begint. Het gedrukte boek heeft 21 regels op elke pagina, de rechterkant van de pagina heeft de eerste 21 regels van de kolom beginnende met de “wav”, de linkerzijde heeft de 21 onderste regels. Ezrat Hasofeer, in de wandelgangen “Piza” genoemd, is zeer zeldzaam.

Ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van de Piza-choemasj dit jaar heeft het Joods Historisch Museum ons een volledige scan van de choemasj uit onze bibliotheek Ets Haim aangeboden. Deze staat thans op onze chazzanut-website en kan hier worden gedownload.

Vrijdagavonddiensten Snoge Amstelveen (zomer)

Op verzoek van veel Amstelveense snogeiros heeft het rabbinaat zich beraden over de aanvangstijd van de diensten ingaande sjabbat. Zie hierover bijgaande toelichting van het rabbinaat.

Tot slot, succes voor alle deelnemers aan de veertigste editie van Jom Ha Voetbal.

Wij wensen u boas entradas de saba, sjabbat sjalom en een fijne zomervakantie!