Selichot

Vanaf 2 Eloel tot Jom Hakipoeriem worden selichot (vergiffenisgebeden) uitgesproken voor aanvang van de ochtenddienst (sjachriet) en tijdens de avonddienst (ngarbiet).

Tijdens de tien bekeringsdagen (jemé tesjoeba) wordt sjofar geblazen tijdens de selichot in de ochtend. Op sjabbat en Rosj Hasjana worden er geen selichot uitgesproken, wel uitgaande sjabbat en uitgaande Rosj Hasjana.

Selichot lezen begint vanaf komende zaterdagavond, uitgaande sjabbat 22 augustus, tot en met ingaande Jom Hakipoeriem, zondagochtend 27 september.

Selichot vroeg in de avond is bijzonder, alleen de Portugese joden (West-Sefardiem in Amsterdam, London en New York) kennen dit gebruik. Veel bezoekers verbazen zich hierover, maar het is een oude gewoonte (minhag) die waarschijnlijk is ingevoerd in de 17e eeuw omdat het in de noordelijke landen te donker en koud was om vroeg in de ochtend naar Snoge te komen.

De volledige beschrijving, inclusief geluidsopnames gemaakt door Lex Vega z”l, kunt u terugvinden op onze chazzanoetwebsite.

Klik hier voor een (Engels) artikel over deze bijzondere traditie, geschreven door Salomon Vaz Dias.